fbpx
Gardijan

je jedna od najprepoznatljivijih svjetskih sorti vina crnog grožđa. Potječe iz Francuske, točnije iz francuskog grada Bordeaux. Klasični profil Cabernet Sauvignona je tedencija na puni okus s visokom količinom tanina i primjetnom kiselosti koja doprinosi starenju potencijalnog vina. Vino Cabernet Sauvignon Merlot Vinarije Krolo dobio je brončanu medalju na slijepom kušanju vina u Bordeauxu na poznatom natjecanju Challenge du vin Bordeaux France.

Learn more
Kaštelanski crljenak

visokokvalitetna je hrvatska sorta vinove loze čiji korjeni potječu iz Kaštela, grada smještenog između Splita i Trogira. Ova sorta je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. Visoku je slavu postigla u Kaliforniji pod nazivom Zinfandel te u Italiji pod nazivom Primitivo, a do kud je došla izvozom još u 15. i 16. stoljeću pod nazivom Tribidrag. Zbog male otpornosti prema bolestima, kao što su pepelnica  i siva plijesan, sorta je skoro nestala iz vinograda Hrvatske. Ljubitelji sorte Zinfandel, okupljeni u udrugu ZAP, pokušali su zaštiti ovu sortu kao autohtonu hrvatsku i to na inicijaciju vinara hrvatskog porijekla Miljenka Grgića, osnivača i suvlasnika vinarije „Grgich Hills Cellar”. Nakon višegodišnje potrage za dokazom, 2001. godine u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom, pronađen je prvi trs s identičnim DNK-om kao kod zinfandela.

Learn more
Pošip

je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Nastala je spontanim križanjem dvije lokalne sorte Bijele bratkovine i Zlatarice blatske. Pronađen je slučajno, u divljini, i postepeno je kultiviran i proširen. Danas je jedna od najperspektivnijih sorti bijelog grožđa u Hrvatskoj.  Uzgaja se u Srednjoj i južnoj Dalmaciji, odnosno u podregiji Sjeverne Dalmacije. Nije rijetkost čuti da je pošip neokrunjeni kralj bijelih vina Dalmacije, možda i bijelih vina uopće. Karakteristike ove sorte su rano dozrijevanje, veoma visoka rodnost, kvalitetan mošt i vino. 

Learn more
Šjora

Neophodno je posvetiti se selektivnoj berbi za proizvodnju kvalitetnog Roséa, jer je to svježe vino, bez dorade.  Da bi okus ostao svjež, a Rosé boja izuzetno svijetla poput onih u Provansi, bere se ranije, prije nego što poveća vrijednost šećera u grožđu. Grenache noir  crna sorta uklopljena u luksuz jednog od upečatljivijih Roséa na hrvatskom tržištu. U ovom vinu arome jagode i maline, ostavljaju svoje maštovite svilenkaste tragove postojanim kiselinama koje ga čine besprijekornim. Zahvaljujući ugodnim kiselinama i trajnoj aromi, Šjora Rosé izuzetno je svježe i mineralno vino. Iz tog je razloga Šjora kao prava elegantna starija dama dobrodošao gost na svakom stolu.

Learn more
Stručnjaci o nama

Krolo Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.
Neprozirne tamno crvene boje sa nijansama rubinske na obrubu, te povremenim odsjajima ljubičaste. Miris otpočinje ugodnim i blagim začinskim notama porijeklom iz hrasta što podsjećaju na aromu cedra, potom nailazi voćnost i svježina crnog ribiza koju na kraju prekriju ugodni tonovi crne višnje i suhe šljive. Okus je jako ugodan, intenzitet i elegancija cabernet sauvignona se jako lijepo ističe i može se reći, dominira. Svježina svježe zdrobljenog voća prvi je dojam, potom dolazi jasna taninska crta koja mu daje stanovitu čvrstinu, te na kraju sočnost i raskoš iznimno bogatog retrookusa koji doslovno eksplodira miksom voćnih i začinskih aroma sa naglaskom na ribiz, borovnicu i šljivu, te blagi papar i nešto izraženiji dim. Vino sramežljivog početka i veličanstvenog finala.

Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.
Saša ŠpiranecZagreb

Krolo Chardonnay barrique 2011.
Slamnato žute boje sa refleksima zelenkaste. Intenzivna i ugodna mirisa u kojoj se slatke začinske arome porijeklom iz hrasta isprepliću sa živahnim i svježim voćnim aromama. Miris žute dinje je najizraženiji, a slijede ga grejp, limeta, vanilija, te tragovi lješnjaka i eukaliptusa. U ustima je još kompleksniji nego na nosu. Kremoznost teksture okusa se izmjenjuje sa živahnošću fino naglašenih kiselina što mu daje intenzitet i zavodljivost prvog dojma. Potom dolaze snažni alkohol i retrookus začinskih tonova koji daju postojanost, nježnu pikantnost i završnu toplinu. Krepko i snažno vino koje moćnom tijelu usprkos nudi neodoljivi šarm svježine i iznimno aromatsko bogatstvo.

Chardonnay barrique 2011.
Saša ŠpiranecZagreb

“Krolo Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.:
Neprozirne tamno crvene boje sa nijansama rubinske na obrubu, te povremenim odsjajima ljubičaste. Miris otpočinje ugodnim i blagim začinskim notama porijeklom iz hrasta što podsjećaju na aromu cedra, potom nailazi voćnost i svježina crnog ribiza koju na kraju prekriju ugodni tonovi crne višnje i suhe šljive. Okus je jako ugodan, intenzitet i elegancija cabernet sauvignona se jako lijepo ističe i može se reći, dominira. Svježina svježe zdrobljenog voća prvi je dojam, potom dolazi jasna taninska crta koja mu daje stanovitu čvrstinu, te na kraju sočnost i raskoš iznimno bogatog retrookusa koji doslovno eksplodira miksom voćnih i začinskih aroma sa naglaskom na ribiz, borovnicu i šljivu, te blagi papar i nešto izraženiji dim. Vino sramežljivog početka i veličanstvenog finala.”

Cabernet Sauvignon – Merlot
Saša ŠpiranecZagreb

prijavite se na naš newsletter

Primajte naše novosti, posebne ponude i pozivnice