fbpx

Vina

Cabernet Sauvignon Merlot

je jedna od najprepoznatljivijih svjetskih sorti vina crnog grožđa. Potječe iz Francuske, točnije iz francuskog grada Bordeaux. Klasični profil Cabernet Sauvignona je tedencija na puni okus s visokom količinom tanina i primjetnom kiselosti koja doprinosi starenju potencijalnog vina. Vino Cabernet Sauvignon Merlot Vinarije Krolo dobio je brončanu medalju na slijepom kušanju vina u Bordeauxu na poznatom natjecanju Challenge du vin Bordeaux France.

Learn more
Kaštelanski crljenak

visokokvalitetna je hrvatska sorta vinove loze čiji korjeni potječu iz Kaštela, grada smještenog između Splita i Trogira. Ova sorta je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. Visoku je slavu postigla u Kaliforniji pod nazivom Zinfandel te u Italiji pod nazivom Primitivo, a do kud je došla izvozom još u 15. i 16. stoljeću pod nazivom Tribidrag. Zbog male otpornosti prema bolestima, kao što su pepelnica  i siva plijesan, sorta je skoro nestala iz vinograda Hrvatske. Ljubitelji sorte Zinfandel, okupljeni u udrugu ZAP, pokušali su zaštiti ovu sortu kao autohtonu hrvatsku i to na inicijaciju vinara hrvatskog porijekla Miljenka Grgića, osnivača i suvlasnika vinarije „Grgich Hills Cellar”. Nakon višegodišnje potrage za dokazom, 2001. godine u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom, pronađen je prvi trs s identičnim DNK-om kao kod zinfandela.

Learn more
Pošip

je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Nastala je spontanim križanjem dvije lokalne sorte Bijele bratkovine i Zlatarice blatske. Pronađen je slučajno, u divljini, i postepeno je kultiviran i proširen. Danas je jedna od najperspektivnijih sorti bijelog grožđa u Hrvatskoj.  Uzgaja se u Srednjoj i južnoj Dalmaciji, odnosno u podregiji Sjeverne Dalmacije. Nije rijetkost čuti da je pošip neokrunjeni kralj bijelih vina Dalmacije, možda i bijelih vina uopće. Karakteristike ove sorte su rano dozrijevanje, veoma visoka rodnost, kvalitetan mošt i vino. 

Learn more
Chardonnay

je jedna od najpoznatijih vinskih sorti u svijetu. Vjeruje se da je ime dobila po francuskom selu Chardonnay. DNK analizom potvrđeno je da je Chardonnay nastao (kao i mnoge druge sorte) križanjem između Pinota i Gouais Blanca. Gouais Blanc je autohtona hrvatska sorta, u današnje vrijeme nepopularna i gotovo izumrla. Mali piramidalni grozdovi, u pravilu vrlo često s jednim krilcem i s podjednako razvijenim, srednje velikim, slatkim i ugodno kiselim bobicama puni su soka, pa moraju biti vinificirani neposredno poslije berbe.

Learn more
Stručnjaci o nama

Krolo Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.
Neprozirne tamno crvene boje sa nijansama rubinske na obrubu, te povremenim odsjajima ljubičaste. Miris otpočinje ugodnim i blagim začinskim notama porijeklom iz hrasta što podsjećaju na aromu cedra, potom nailazi voćnost i svježina crnog ribiza koju na kraju prekriju ugodni tonovi crne višnje i suhe šljive. Okus je jako ugodan, intenzitet i elegancija cabernet sauvignona se jako lijepo ističe i može se reći, dominira. Svježina svježe zdrobljenog voća prvi je dojam, potom dolazi jasna taninska crta koja mu daje stanovitu čvrstinu, te na kraju sočnost i raskoš iznimno bogatog retrookusa koji doslovno eksplodira miksom voćnih i začinskih aroma sa naglaskom na ribiz, borovnicu i šljivu, te blagi papar i nešto izraženiji dim. Vino sramežljivog početka i veličanstvenog finala.

Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.
Saša ŠpiranecZagreb

Krolo Chardonnay barrique 2011.
Slamnato žute boje sa refleksima zelenkaste. Intenzivna i ugodna mirisa u kojoj se slatke začinske arome porijeklom iz hrasta isprepliću sa živahnim i svježim voćnim aromama. Miris žute dinje je najizraženiji, a slijede ga grejp, limeta, vanilija, te tragovi lješnjaka i eukaliptusa. U ustima je još kompleksniji nego na nosu. Kremoznost teksture okusa se izmjenjuje sa živahnošću fino naglašenih kiselina što mu daje intenzitet i zavodljivost prvog dojma. Potom dolaze snažni alkohol i retrookus začinskih tonova koji daju postojanost, nježnu pikantnost i završnu toplinu. Krepko i snažno vino koje moćnom tijelu usprkos nudi neodoljivi šarm svježine i iznimno aromatsko bogatstvo.

Chardonnay barrique 2011.
Saša ŠpiranecZagreb

“Krolo Cabernet Sauvignon – Merlot 2009.:
Neprozirne tamno crvene boje sa nijansama rubinske na obrubu, te povremenim odsjajima ljubičaste. Miris otpočinje ugodnim i blagim začinskim notama porijeklom iz hrasta što podsjećaju na aromu cedra, potom nailazi voćnost i svježina crnog ribiza koju na kraju prekriju ugodni tonovi crne višnje i suhe šljive. Okus je jako ugodan, intenzitet i elegancija cabernet sauvignona se jako lijepo ističe i može se reći, dominira. Svježina svježe zdrobljenog voća prvi je dojam, potom dolazi jasna taninska crta koja mu daje stanovitu čvrstinu, te na kraju sočnost i raskoš iznimno bogatog retrookusa koji doslovno eksplodira miksom voćnih i začinskih aroma sa naglaskom na ribiz, borovnicu i šljivu, te blagi papar i nešto izraženiji dim. Vino sramežljivog početka i veličanstvenog finala.”

Cabernet Sauvignon – Merlot
Saša ŠpiranecZagreb

prijavite se na naš newsletter

Primajte naše novosti, posebne ponude i pozivnice